S. Juhász Attila: A megkezdett út folytatása a cél

Nehéz 2020-as év után, jobb 2021-ben bízva.

Viszontagságossá tette a 2020-as esztendőt a koronavírus egyesületünk számára is, de igyekeztünk jól alkalmazkodni a körülményekhez. S. Juhász Attila egyesületi elnök értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt, illetve beszélt a 2021-es célokról is.

Hogyan foglalható össze a KLC tavalyi éve?

Eddigi pályafutásom során az előző év „páratlan” év volt. A koronavírus miatt bevezetett korlátozások felülírták előzetes terveinket, megnehezítették, sőt időszakonként meg is gátolták a megfelelő színvonalú szakmai munkát. Főleg a tavaszi időszak rengeteg bizonytalansággal járt, végül egyetlen bajnokságot sem tudtak befejezni csapataink, sőt sokan a tavaszi szezont sem kezdhették el, elmaradtak a Bozsik programok. Igyekeztünk különböző edzés videókkal, otthon elvégezhető feladatokkal ellátni a játékosokat, de teljesen természetes sajnos, hogy egy idő után alábbhagyott ezekhez a kellő motiváció. Lélektani szempontból is az utolsó pillanatokban jöttek a lazítások, május elején elkezdődhettek az edzések, melyek már az edzőknek és a gyerekeknek is nagyon hiányoztak. A korábbi évektől eltérően június végéig tartottuk az edzéseket, melyeken elsősorban a játék dominált. Nyári táboraink a szokásostól alacsonyabb létszámmal, öt hetes turnusban zajlottak. Nyártól végre újra beindulhatott az élet, elkezdődhettek az edzések majd a bajnokságok, és novemberig viszonylag zökkenőmentesen zajlottak a különböző versenysorozatok. Novemberben gyakorlatilag véget ért az őszi szezon, a bajnokságok felfüggesztésre kerültek, csapataink december közepéig edzésben maradtak. Azóta többen már a téli felkészülést is elkezdték, hiszen sok a halasztott bajnoki, így korábban folytatódhatnak a bajnokságok. Ezúton is köszönöm minden kollégám egész éves munkáját, a szülők együttműködését, támogatóink és az önkormányzat segítségét.

Milyen fő céllal indult el a szakmai munka?

Már 2019-ben célul tűztük ki, hogy emeljük a versenyeztetés szintjét az utánpótlásban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fiú utánpótlásban immáron második éve szerepel a másodosztályában az U15 és az U14, illetve a harmadosztályban már harmadik éve az U19 és az U17. A folyamatosan egyre szervezettebb és jobb játék, az elért eredmények is azt igazolják, hogy jó döntést hoztunk. Ennek folytatásaként tavaly több korosztályt indítottunk el a Kölyökligában, ami szintén egy jó lehetőség a 8-12 éves korosztályaink számára, jó képességű csapatokkal tudnak hétvégenként bajnoki rendszerben mérkőzéseket játszani. Az országos utánpótlásban versenyeznek U19, U16 és U14 leány korosztályaink, de a fiatalabb csapatoknál is egyre bővül a létszám. Igyekszünk ezt a szakágat is minél inkább erősíteni, de nem kedvezett ennek sem sajnos a tavalyi év. Elkezdtünk egy munkát az óvodákban és az iskolákban, amit sajnos a vírushelyzet miatti korlátozás ebben az évben szinte teljesen ellehetetlenített, hiszen nem mehettünk be az intézményekbe. A korlátozások feloldását követően azonnal újra indítjuk az óvodai-iskolai programunkat, amit már nagyon várnak az intézmények és a gyerekek is. A tevékenységünket nehezítő körülmények ellenére is elmondható, hogy továbbra is nagy létszámmal dolgozhatunk a különböző korosztályokban, versenyengedélyes játékosaink száma meghaladja a 400 főt.

Férfi és női felnőtt csapata is van az egyesületnek, hogyan értékelhető a szereplésük?

Elégedettek lehetünk mindkét csapatunkkal. A férfi megye I-ben az ötödik helyen telel fiatal csapatunk, itt továbbra is az a fő szempont, hogy helyi kötődésű játékosoknak adjuk meg a lehetőséget. Nagy Lajos keze alatt összekovácsolódott a társaság, jó a csapatszellem, ennek is köszönhető, hogy stabil csapattá váltunk ebben az osztályban, itt is szemmel látható fiataljaink fejlődése. A női együttesnél továbbra is az a célunk, hogy idővel magasabb osztályban szerepeljenek a lányok, egyelőre a rutinszerzés időszaka ez a megyei bajnokságban, Parti Gyula vezetésével egyre biztatóbb játékkal és eredményekkel.

Milyen célokkal indul a munka 2021-ben?

Szeretnénk továbbra is azon az úton tovább haladni, amit kitűztünk magunk elé. Elsősorban nem profi élsportolók nevelése a célunk – legtehetségesebb játékosainkat a Kecskeméti Labdarúgó Akadémia felé irányítjuk - mellyel párhuzamosan képzésünk és versenyeztetésünk szintjét egyaránt emelni kívánjuk. Bővítjük az együttműködést a környező települések egyesületeivel, szeretnénk egy hosszútávú megállapodást létrehozni a Kecskeméti Labdarúgó Akadémiával, hogy egy kecskeméti fejlődési pálya garantált legyen minden labdarúgást választó játékosunk számára akár tőlünk tovább lépve is. A bajnokságokban szeretnénk minél jobb játékot nyújtva minél eredményesebben szerepelni, illetve a képzés és versenyeztetés területén apró lépésekkel tovább fejlődni. Ahogy a korábbi években, úgy a lehetőségeinkhez mérten idén is szeretnénk segíteni a Széktói létesítmény fejlődését, most éppen egy világítás korszerűsítésen vagyunk túl a műfüves pályán. Szeretnénk megőrizni az egyesületben az alapítás óta meglévő családias hangulatot, edzés és játéklehetőséget biztosítani öt éves kortól fiúk és lányok, férfiak és nők, apukák és anyukák, nagypapák és nagymamák számára egyaránt.

Szerző: KLC/kecskemetilc.hu